היום יושק מכון מחקר ים המלח - הראשון מסוגו בעולם לחקר חיים בנושאי קיצון

שיתוף פעולה ראשון ונדיר במזרח התיכון: מכון מחקר ים המלח יהווה בית לחוקרים מישראל, מירדן ומרחבי העולם

22 נובמבר 2016
היום יושק מכון מחקר ים המלח, ראשון מסוגו בעולם לחקר חיים בנושאי קיצון
בכל נקיק וסלע אלפי תופעות שחשוב לחקור

היום תשיק המועצה האזורית תמר את מכון מחקר ים המלח, שהוקם על ידי מועצה אזורית תמר בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת תל אביב, מו"פ ים המלח והערבה, קרן פורטר, קרן יק"א והמשרד לשת"פ איזורי. חמש שנות בנייה והכנות במבנה ייחודי לשימור על מרגלות המצדה הגיעו לסיומן, וכעת יפתח המכון את שעריו ויהווה מוקד משיכה לחוקרים מאזור ים המלח ומכל רחבי העולם, שיעסקו בחקר תנאי קיצון ואיכויותיו יוצאות הדופן, המאפיינות את אזור ים המלח וסביבתו. המרכז יהווה בית למחקרים פורצי דרך, בתחומי הסביבה, מחייה בתנאי קיצון תחום הבריאות (עור, לב, ריאות ועוד), המיקרוביום, גיאולוגיה, מזג אויר, זואולוגיה, ארכיאולוגיה ועוד.

במסגרת פעילות המכון האוניברסיטאי, יושם דגש על חקר "חיים בתנאי קיצון" כתחום מחקרי חוצה תחומים (מולטי-דיסיפלינארי), שמטרתו לעזור בהתמודדות העולמית עם תופעות קיצון בעולם. תחום המחקר הייחודי כבר יוצר עניין ותשומת לב רבה בכל העולם. המכון יפעל תוך שיתוף פעולה עם השכנים מירדן על מנת להוות חממה ראשונה מסוגה למחקרים המשותפים לשתי הסביבות האקולוגיות - הגדה המזרחית והגדה המערבית של ים המלח.

מבנה המכון, יצירה אדריכלית מרשימה, הוקם במבנה לשימור שהושלם בשנת 1963 כ"היכל תרבות מצדה", אותו חנך בשעתו נשיא המדינה השני, יצחק בן צבי ז"ל. המבנה המקורי אשר תוכנן בשנת 1961 נבנה כך שייצור המשכיות עם המצוק וישתלב בטופוגרפיה המייחדת את המקום.

"מדובר בפרויקט מתבקש שכן באדמת האזור, בכל סלע ונקיק מסתתרות אלפי תופעות שמחקרן נחוץ לא רק ברמה הלאומית אלא יוביל לפריצות דרך בקנה מידה עולמי", מסביר דב ליטבינוף, ראש המועצה האזורית תמר, ומוסיף, "המחקרים שעתידים לקום כאן יספקו תשובות לשאלות רבות אודות נפלאות האזור בו אנו חיים, וימשכו אוכלוסייה אקדמית, מבוססת וחזקה שתתרום לצמיחה הדמוגרפית של  האזור".

במסגרת הפעילות המחקרית מתקיימים כבר היום פרויקטים שונים, כדוגמת: פרויקט חיזוי רעידות אדמה על בסיס סנסורים גיאולוגיים ברשת הסלולרית, ופרויקט משולב להערכת סיכונים סביבתיים, הימצאות מים ושינויי מזג אויר.

פרופ' יוסף קלפטר, נשיא אוניברסיטת תל אביב, מספר על שיתוף הפעולה: "אנו מקווים שמחקרים אלה, ותרומתו הייחודית של המכון, אכן יניבו פירות מחקריים ויישומיים לטובת האדם וסביבתו בארץ ובעולם, וייצרו ענין בינלאומי נרחב, בעת הזו בה העולם מתמודד עם תופעות קיצון בתחומים רבים. לאוניברסיטת תל אביב, כגוף המחקר הגדול בישראל, השם דגש על מחקר רב תחומי ושילוב טכנולוגיות להרחבת תחומי הידע, יש ערך מוסף ותרומה ייחודית למכון זה."

ד"ר מירה מרכוס-קליש, מנהלת קשרי מחקר בינלאומיים ­­­­­­­­­­­­­­­באוניברסיטת תל אביב, מציינת כי באוניברסיטת תל אביב כבר פורסמו מאמרים בנושאי ים המלח של כ-30 חוקרים, המשתפים פעולה עם חוקרים מכל רחבי העולם בתחומי מחקר שונים, כגון: סביבה, גיאו-פיזיקה, אסטרו-פיזיקה, הנדסה, ארכיאולוגיה ומזרח קדום, גיאולוגיה, רפואה, חקר החי והצומח, גישור בין סכסוכים, ערש התרבות האנושית, מחקר הדתות הקדומות ועוד.