מדד השלום: יולי 2013

מדד השלום נערך במסגרת התכנית ליישוב סכסוכים וגישור ע"ש אוונס, ונועד לעקוב באופן שיטתי אחר המגמות הרווחות בדעת הקהל בארץ ביחס לקונפליקט הישראלי-ערבי/פלסטיני

06 אוגוסט 2013
מדד השלום: יוני 2013

מדד השלום הוא פרויקט סקרי דעת קהל מתמשך, בראשות פרופ' אפרים יער, ראש התכנית ליישוב סכסוכים וגישור ע"ש אוונס באוניברסיטת תל-אביב, ופרופ' תמר הרמן מהמכון הישראלי לדמוקרטיה ומהאוניברסיטה הפתוחה.

 

המדד נועד לעקוב באופן שיטתי אחר המגמות הרווחות בדעת הקהל בארץ ביחס לקונפליקט הישראלי-ערבי/פלסטיני והשפעותיו על החברה הישראלית. הפרויקט יצא לדרך ביוני 1994, ונקרא כך בהשראת האופטימיות ששררה בעקבות החתימה על הסכם אוסלו בספטמבר 1993.

 
 
התחומים עליהם נשאלו הנסקרים החודש הם:
 
  • הערכת סיכויי השיחות
  • כנות הצדדים
  • ניהול המשא ומתן על ידי נתניהו
  • נכונות לוויתורים
  • משאל עם
  • מי ישתתף במשאל העם?
  • תוצאות המשאל
  • להצטרף לממשלה או לפרוש ממנה בגלל הכניסה לשיחות השלום
  • הבחירות לרבנות הראשית

 

מתוך תוצאות הסקר - יולי 2013

 
הערכת סיכויי השיחות: הצלחתו של שר החוץ האמריקאי, ג'ון קרי, להביא לפריצת דרך ולשכנע את מקבלי ההחלטות הישראלים והפלסטינים לחזור לשולחן הדיונים על הסכם שלום לא שכנעה את רוב הציבור היהודי בארץ שחידוש המשא ומתן יוביל גם להסכם שלום בין הצדדים: רק כחמישית (18%) מאמינים כי הסיכוי לכך גבוה או גבוה מאוד, שעה שהרוב (80%) מעריכים כי הסיכוי די נמוך או נמוך מאוד. הציבור הערבי הרבה יותר אופטימי, אם כי גם כאן ניכרים ספקות: 47% מעריכים כי הסיכויים גבוהים או גבוהים מאוד לעומת 41% המעריכים אותם נמוכים או נמוכים מאוד. פילוח התשובות לשאלה זו לפי הצבעה לכנסת בבחירות האחרונות מעלה כי רק בקרב מצביעי מרצ בבחירות האחרונות לכנסת יש רוב (65%) המעריכים כי יש סיכוי גבוה או גבוה מאוד שהשיחות ישאו פרי.

 

כנות הצדדים: הפסימיות הרבה בציבור היהודי ביחס לסיכויי המשא ומתן קשורה אל נכון בדעה הרווחת (64%) שהמנהיגות הפלסטינית אינה רוצה באמת לחזור לשולחן הדיונים. זאת, שעה שביחס לממשלת ישראל דפוס התשובות של ציבור זה הוא הפוך: 63% מעריכים שהיא רוצה בכך באמת. גם בשאלה זו הציבור הערבי יותר אופטימי ביחס לשתי ההנהגות: רוב גדול (85%) בטוחים או חושבים שהמנהיגות הפלסטינית רוצה באמת לחזור למשא ומתן לשלום, ורוב, אם כי קטן יותר (58%) חושבים או בטוחים כך גם לגבי ממשלת ישראל. פילוח לפי הצבעה מעלה כי השיעור הגבוה ביותר המאמינים בכנות ממשלת ישראל מצוי אצל מצביעי יש עתיד (73%). ובאשר לרשות הפלסטינית – רק בקרב מצביעי מרצ יש רוב למאמינים בכנותה בעניין זה (76.5%).

 

לתוצאות הסקר המלאות >

 

נתוני המדד נאספים מדי חודש בסקר טלפוני, המבוסס על מדגם הסתברותי מייצג של כלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל (גילאי 18+), ובכלל זה אזרחי ישראל הערבים, אנשי ההתיישבות העובדת ותושבי היישובים היהודיים שמעבר לקו הירוק. גודל המדגם הוא כ-600 איש ואשה וטעות הדגימה היא כ- 4.5%.

 

החל מינואר 2010 מדד השלום מתבצע במסגרת התכנית לחקר סכסוכים ויישובם ע"ש אוונס באוניברסיטת תל-אביב והמכון הישראלי לדמוקרטיה. את העיבודים הסטטיסטיים מבצעת גב' יסמין אלקלעי.

 

לארכיון חודשים קודמים של מדד השלום >

 

למידע באתר הקורס >  

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>