פרס אנגל בתחום המוזיקה יוענק למלחין יוסף ברדנשווילי ולמוזיקולוג ד"ר אבנר בהט

פרס אנגל בתחום המוזיקה יוענק למלחין יוסף ברדנשווילי בתחום היצירה המקורית ולמוזיקולוג ד"ר אבנר בהט בתחום מחקר המוזיקה העברית

21 מאי 2013
המלחין יוסף ברדנשווילי

פרס אנגל בתחום המוזיקה יוענק השנה למלחין יוסף ברדנשווילי בתחום היצירה המקורית ולמוזיקולוג ד"ר אבנר בהט בתחום מחקר המוזיקה העברית. הפרס, בסך 18 אלף שקלים, יוענק לזוכים בטקס חגיגי שייערך ב-14 בנובמבר במעמד ראש עיריית תל-אביב-יפו, רון חולדאי, ובהשתתפות חבר השופטים, הזוכים בפרס השנה וזוכי הפרס בשנים קודמות. עם חברי ועדת השופטים נמנו פרופ' יהודית כהן (יו"ר), פרופ' זאב דורמן ופרופ' יואב תלמי.

בהחלטתם כתבו השופטים, כי הפרס יוענק לברדנשווילי עבור "מכלול יצירותיו התזמורתיות והקוליות, המשקפות את הנדודים, התהייה, החיפוש והשילוב בין ארץ מוצאו לישראל. יצירתו קומוניקטיבית, עשירה, דרמטית ורבת דמיון".

ברדנשווילי, המלמד זה שנים רבות בבית הספר למוזיקה ע"ש בוכמן מהטה בפקולטה לאמנויות, עלה לארץ בשנת 1995 מגיאורגיה, שם קיבל דוקטורט במוזיקה והיה מרצה ומלחין בולט. זמן-מה לאחר עלייתו ארצה החל ברדנשווילי להשתלב בעשיית המוזיקה בארץ וכן ללמד מוזיקה במסגרות שונות. בין השאר, הלחין מוזיקה להצגות תיאטרון ולסרטים (בהם סרטיו של דובר קוסאשווילי, אף הוא יליד גיאורגיה), כתב עשרות יצירות, לימד במספר מוסדות וניהל את הביאנלה למוזיקה בת-זמננו בתל-אביב.

ד"ר בהט, שלימד באוניברסיטת תל-אביב במשך שנים רבות, קיבל את הדוקטורט שלו מאוניברסיטת הסורבון שבפאריס. ב-1982 הוא ייסד בבית התפוצות את המרכז למוזיקה יהודית ע"ש פהר ועמד בראשו במשך קרוב לעשרים שנה. כמו כן פרסם מאמרים רבים וכן מספר ספרים במחקר המוזיקה.

הפרס לד"ר בהט יוענק בעבור עבודה רבת שנים במחקר המוזיקה היהודית והישראלית, החל במחקר אתנו-מוזיקולוגי של עדות ישראל, בעיקר תימן, וכלה במוזיקה האמנותית הישראלית.

עידוד היצירה המוזיקלית המקורית

פרס אנגל מוענק מאז 1945 מטעם עיריית תל-אביב-יפו למוזיקאים ולחוקרי מוזיקה מצטיינים המתגוררים בישראל, וזאת במטרה לעודד את היצירה המוזיקלית העברית המקורית ואת מחקרה. עד 1960 חולק הפרס מדי שנה, לאחר מכן הוא חולק בתדירות לא סדירה, ולאחרונה נקבע כי הוא יחולק מדי שנתיים. הפרס נועד להנציח את זכרו של יואל אנגל, מלחין וחוקר מוזיקה יהודית וזמר עברי יליד רוסיה, שעלה לארץ ב-1924 ונפטר שלוש שנים לאחר מכן.